Eero ja Hannu 75. Humanismin juurilla

Akropolis 1966....
Akropolis 1966….

 

... ja 2023
… ja 2023

 

Symposium Ermoupoliksessa, Syroksen saarella (Kykladit, Kreikka) 5.-8. lokakuuta 2023

Eero Tarasti ja Hannu Riikonen syntyivät molemmat Helsingissä 1948 virkamiesperheisiin. He oppivat tuntemaan toisensa Helsingin Normaalilyseossa, Norssissa, vuodesta 1959 vuoteen 1967. He opiskelivat koulun klassillisella linjalla pitkän latinan ja lisäksi kolme vuotta kreikkaa. Heistä tuli kummastakin wagneriaaneja nähtyään Parsifalin pitkänäperjantaina 1961. Jo 12-vuotiaana he aloittivat kesäkirjeenvaihdon, joka on jatkunut tähän päivään saakka. Ensimmäiset kirjeet vuosilta 1961-1976 on julkaistu kirjana Eero ja Hannu (Helsinki: Yliopistopaino 1999).

Heidän ensimmäinen yhteinen ulkomaanmatkansa suuntautui Kreikkaan, Ateenaan, Delfoihin ja Mykeneen kesällä 1966. He valmistuivat ylioppilaiksi 1967. Eero aloitti opinnot Helsingin yliopiston teoreettisessa filosofiassa ja Sibelius-Akatemiassa pääaineena pianonsoitto. Hannu alkoi opiskella Helsingin yliopistossa klassista filologiaa ja yleistä kirjallisuustiedettä. Molemmat väittelivät tohtoriksi 1978.

Hannusta tuli kirjallisuustieteen apulaisprofessori ja vt. professori Turun yliopistoon vuosiksi 1979-1993, ja hän sai professuurin Helsingin yliopiston kirjallisuustieteessä 1994; Eerosta tuli professori Jyväskylän yliopistoon vuosiksi 1979-1983 ja Helsingin yliopiston musiikkitieteeseen vuonna 1984. He olivat yhdessä perustamassa Suomen Semiotiikan Seuraa 1979. Molemmat ovat Suomalaisen Tiedeakatemian ja Suomen Tiedeseuran jäseniä.

Kummastakin tuli emeritus vuonna 2016. Mutta eiväthän professorit koskaan jää eläkkeelle. Eeron ja Hannun yhteistyö jatkuu mm. Syroksen saarella Kreikassa, jossa toimii heidän yhdessä Altti Kuusamon kanssa perustamansa Kulttuuriperintöjen akatemia vuodesta 2016. Tämän symposiumin teema heijastelee siis kaikkia näitä rikkaita vuosia ja vastaa osaltaan kysymykseen Comment devienton un humaniste (Kuinka tullaan humanistiksi).

Ilmoittautuminen symposiumiin esitelmän kanssa tai ilman 15.9.2023 mennessä assistenteille Aleksi Haukka (aleksi.haukka@helsinki.fi) ja Paul Forsell (paul.forsell@gmail.com). Esitelmän kieli on suomi, ruotsi, englanti, saksa, ranska tai italia. Sen otsake ja tiivistelmä (puoli liuskaa) samaan päivään mennessä. Osallistusmismaksu on 100 euroa kaikilta ja se tulee suorittaa Kulttuuriperintöjen akatemian tilille tuohon päivään mennessä (FI40 1544 3000 0285 84; BIC: NDEAFIHH). Hotelli, jota suositellaan on Syrou Melathron, mutta kaupungissa on runsaasti muitakin vaihtoehtoja. Syroksen saarelle matkustetaan autolautalla Pireuksesta (Ateena), matka kestää neljä ja puoli tuntia.